Positieve Seksuele Vorming
Susan Meijburg

Opdrachtgevers

Trainingen voor professionals

Onderwijsprofessionals

Studenten Social Work

Lang leve de liefde (VO)

Ik ben van mij (VO/MBO)

Lentekriebels (PO)

Hoe draag ik als docent positief bij aan de seksuele vorming van mijn leerlingen? In samenwerking met Roos Raab van Firma LOS (Leren Over Seks) ontwikkelde ik hiervoor speciaal een korte training voor docenten, met de volgende inhoud:

 

  • Kennis vergroten seksuele gezondheid jongeren in NL
  • Het belang van de positieve boodschap inplaats van de risicoboodschap
  • Houding en vaardigheden om positieve boodschap uit te dragen als docent/mentor (oefenen met gespreksvaardigheden en lastige situaties).
  • Vertrouwd(er) worden in het bespreekbaar maken van positieve seksualiteit in een handelingsbekwaam team.
  • Zorg dragen voor een sociaal veilige en positieve leeromgeving binnen de school.

 

Duur training: 2.5 uur

Er is ruimte voor 15 deelnemers

Samen met Doortje van Schaik, senior consultant seksuele gezondheid, heb ik een vertaalslag gemaakt van de Pleasure Meter training voor zorgprofessionals.

 

De training biedt specifieke richtlijnen over hoe zorgaanbieders een sekspositieve benadering in de praktijk kunnen brengen om kwesties met betrekking tot seksuele gezondheid en seksuele rechten met hun cliënten te onderzoeken.

 

  • Hoe kun je proactief een gesprek beginnen over seksueel genot opnemen in de communicatie met cliënten? 
  • Hoe kun je met zelfvertrouwen vragen rondom seksueel plezier en genot beantwoorden? 
  • Hoe kan ik als zorgverlener cliënten ondersteunen om zelfstandig beslissingen te nemen als het gaat om seksueel plezier? 

 

Deze training duurt een halve dag (4 uur inclusief pauze) maar kan ook in 2.5 uur gegeven worden. Vervolg op deze training is ook mogelijk. 

Seksuele gezondheid is een belangrijk sociaal maatschappelijk thema voor b.v. studenten Social Work (HBO) of maatschappelijk werk (MBO). Het is belangrijk dat nieuwe professionals met actuele kennis van zaken op een professionele manier het gesprek aan kunnen gaan over seksualiteit en intimiteit.

 

Er ligt dan ook een belangrijke leertaak bij opleidingen om essentiële informatie over deze onderwerpen te verschaffen en handvatten te bieden om professioneel te kunnen omgaan met beroepssituaties waarin seksualiteit en intimiteit een rol spelen. O.a. kennis omtrent gezonde seksuele ontwikkeling en opvoeding. Wat hoort erbij / hoe reageer je / wat helpt (niet)? Maar ook hoe voer je een gesprek over (positieve) seksualiteit met de cliënt en ga ik om met probleemsituaties? 

 

Wil je als opleiding of zorginstelling aan de slag met het thema seksuele gezondheid of wil je meer verdieping neem dan contact op. 

 

Training op maat.

Een erkende lesmethode over liefde, relaties en seksualiteit waar docenten zelf mee aan de slag kunnen.

 

Lang Leve de Liefde is een lesmethode bestaande uit 6 lessen over liefde, relaties, veilig vrijen en seksualiteit voor het voortgezet onderwijs, voortgezet speciaal onderwijs en het MBO. Met deze methode ondersteunt u leerlingen in een prettige, veilige en gewenste seksuele ontwikkeling. Hiermee werkt u aan de kennis maar ook aan de houding en vaardigheden van de leerlingen ten aanzien van relaties en seksualiteit. Lang Leve de Liefde vult bovendien de reguliere lessen aan.

 

'Ik ben van mij!’ is een interventie van Movisie  die zich focust op het bevorderen van positief seksueel gedrag, op het ontwikkelen van bewustzijn van eigen wensen en grenzen en op het (h)erkennen van de wensen en grenzen van een ander.

 

Daarbij staat een positieve seksualiteit centraal waarbij de jongeren zich seksueel verantwoordelijk voelen en gedragen ten opzichte van zichzelf en de ander. Ook richt het zich op het verlagen van het risico op het meemaken of vertonen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De uitvoering van de interventie bestaat uit (peer-)educatie, peer-activatie en peer-mobilisatie.

In deze training versterk je jouw vaardigheden voor het lesgeven over relaties en seksualiteit aan kinderen in het primair- en speciaal onderwijs. 

 

Tijdens de training ontwikkel je vaardigheden en inzichten die nodig zijn bij het geven van de lessen en het betrekken van ouders. Je maakt kennis met het digitale lespakket Kriebels in je buik en we gaan in op actuele thema’s zoals sexting en online veiligheid. Je leert hoe je een veilige sfeer in de klas creëert en hoe je kunt reageren op lastige vragen en - situaties. Er is ruimte om jouw specifieke praktijkvragen te beantwoorden.

Bestaande docententrainingen

Ik train graag professionals die zelf aan de slag willen met positieve seksuele vorming, samen hebben we meer impact!

 

Uit onderzoek blijkt dat jongeren in NL seksuele vorming een magere 5.8 geven en tevens vinden dat er te weinig aandacht is voor de positieve kanten van seks, wederzijdse instemming en diversiteit/inclusiviteit. Daarom is het zaak om de seksuele vorming breder in te steken dan de traditionele 'seksuele voorlichting' bij biologie. Bekijk hier mijn aanbod van docententrainingen.

In samenwerking met:
Ontwikkeld door:
Ontwikkeld door:
Ontwikkeld door:

Zorgprofessionals

In samenwerking met:
In samenwerking met: